Els productes amb el segell ecològic, bio o orgànic són els que es conreen sense necessitat de productes químics. Avui et confirmem que menjar aquests productes (vegetals, fruites, cereals …) és més sa que alimentar-se mitjançant els productes que s’obtenen de l’agricultura convencional.

Aquesta conclusió s’extreu del recull de 343 estudis (la més gran realitzada sobre aquest tema) dirigida pel professor Leifert, de la Universitat de Newcastle. Els seus resultats es consideren representatius i llancen llum sobre anteriors investigacions contradictòries.

A grans trets, t’interessa consumir productes ecològics per la seva major concentració d’antioxidants (fins a un 60% més que en els productes convencionals). Aquestes substàncies, entre les que es troben les vitamines i els polifenols, compleixen una funció protectora en l’organisme. De fet, resulten de gran utilitat per combatre els càncers (ronyó, pulmó, bufeta, etc.) i prevenir davant malalties degeneratives i cardiovasculars i l’envelliment cel·lular.

En resum, prendre fruites i verdures ecològiques equivaldria a gaudir de l’aportació en antioxidants d’un parell de peces més d’elles al dia.

A part, en el cultiu dels productes ecològics no s’utilitzen pesticides, fertilitzants ni altres productes químics de síntesi. Això fa que es redueixi a la meitat la proporció en els aliments de metalls pesats que són perillosos per a la teva salut, com ara cadmi, arsènic i plom. D’altra banda, en els productes ecològics ingeriràs menors quantitats (a causa de la contaminació creuada que prové dels cultius convencionals) d’altres substàncies, com el nitrogen i els nitrits, perjudicials per a l’organisme.

Finalment, has de saber que l’impacte de l’agricultura ecològica sobre el medi ambient és menor que l’associat a la convencional. No obstant, també has de tenir en compte que l’agricultura ecològica requereix majors extensions de cultiu.